Bu yazıda öğrenecekleriniz:
Eclipse’e Görsel Tasarım Desteği
Tekrar merhaba arkadaşlar;
Java’da programlamaya başlamadan önce sizlerin, güzel bir programlama ortamınakavuşmasını arzu ediyorum. Bu nedenle bir önceki yazımda Eclipse’ten ve kurulumundan bahsetmiştim. Java’da programlamaya tam olarak başlamadanönce yapmak istediğim iki şey daha var. Bunlardan biri olarak bugün sizlere, Eclipse’tegörsel tasarım desteğini nasıl aktif hale getirebileceğinizi anlatacağım.
Eclipse inanılmaz gelişmiş özelliklerde bir IDE olmasına rağmen, görsel tasarımdesteğiyle gelmiyor. Yazacağınız kodun, bir Windows programı gibi pencere şeklindeçalışmasını istiyorsanız, iki şey yapabilirsiniz. Zahmetli olan birinci yönteme göre,kodu oturup kendiniz yazarsınız. Basit ve akıllıca olan ikinci yöntemdeyse, görseltasarımı çizersiniz ve kodu birileri sizin için yazar.
Bu güzel desteği alabilmemiz için Eclipse’e görsel tasarım olayını kurmamız gerekiyor.Bunun için aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi, Eclipse’teykenHelp-> Software Updates-> Find and Install… yolunu izliyoruz. ( Bu yolu unutmayın, çünküçoğu zaman plugin/eklentileri bu şekilde yükleyeceksiniz. )
[Eclipse Find and Install]
Daha sonra, karşımıza çıkan menüde ikinci seçenek olan Search for new features toinstall seçeneğini seçiyoruz.
[Eclipse New Features]
Sonraki aşamada, hangi siteleri kullanacağımızı belirliyoruz. Aslında manuel olaraktek tek belirtebilirsiniz. Ancak ne varsa yüklemenizi tavsiye ederim.
[Eclipse Install Sites]
Karşımıza hangi siteden yüklemek istediğimize dair bir soru gelecek. Seçecek olduğunuzlokasyona göre daha hızlı veya yavaş yükleyebilirsiniz. Ben standart olarakeclipse.org u seçiyorum. Hangisinin daha hızlı olduğu konusunda emin olacak kadartest yapmadım. Başka birşey de seçebilirsiniz. Hatta diğerlerinden hızlı bir adresbulursanız, lütfen beni de haberdar edin. 😉
[Eclipse Install Sites]
Beşinci adımda, yüklenecek şeyleri belirtiyorsunuz. Bir kez daha herşeyi seçmeniziönereceğim. Ancak önemli bir ayrıntı olarak aşağıda bulunan “Filter featuresincluded in other features on the list” seçeneğini seçmenizi tavsiye ederim.Bu sayede, farklı gruplarda bulunan ama aynı işleri yapan paketleri, tekrar indirmekzorunda kalmıyorsunuz. Eğer daha önce yükleme yapmadıysanız sizde çok daha fazlaopsiyon çıkacaktır. Ben daha önce Visual Class özelliklerini yüklediğimdem, doğal olarakgözükmüyorlar.
[Eclipse Install Features]
Altıncı aşamada, seçmiş olduğunuz paketlerin bilgileri gözüküyor. I acceptdiyerek, devam ediyoruz.
[Eclipse Plugin Install Agreement]
Son olarak yükleyeceğimiz paketler bir kere daha gösteriliyor. Finish diyerekyüklememize başlıyoruz.
[Eclipse Install Finish]
Yüklenecek dosya boyutu çok büyük olmamasına rağmen, paketlerin yavaş gelmesisebebiyle yükleme biraz uzun sürebilir. Bu sırada işlerinize devam edebilirsiniz.Yükleme sonrasında, Eclipse yeniden başlayacaktır.
Eclipse, indirdiği her eklentiyi, eclipse klasörü altındaki plugins klasörününiçinde saklar. Yarın öbür gün bilgisayarınızı formatlama ihtimaline karşı, bu paketlerialır saklarsanız ve zamanı geldiğinde aynı klasör altına atarsanız, tekrar indirmezahmetinden kurtulursunuz.
Eğer başarıyla yükleme yaparsanız, yeni bir class eklemeye kalktığınızda, VisualClass diye yeni bir menü göreceksiniz:
[Eclipse Visual Class]
Görsel tasarım konusunda, bundan sonrası artık size kalmış…