Temel programlama dilleri denince akla HTML , CSS , JS üçlüsü geliyorsa doğru rotadan başlamışsınız demektir. Bu dilleri iyice kavradıktan sonra teknoloji çevrelerinde daha fazla diller olduğunu da duyacaksınız. Özellikle de web sayfası için gerekli olan geliştirmelerin olduğu diller.
Peki bu diller nedir ne değildir bir inceleyelim…
Php; PHP bir sunucu tarafı kodlama dilidir. Dil ayrıca grafikler ve diğer grafikler oluşturmak için kullanılır.
Statik web siteleri, Dinamik web siteleri veya Web uygulamaları geliştirmek için kullanılır. PHP betikleri sadece PHP’nin kurulu olduğu bir sunucuda yorumlanabilir. Bir php dosyası “.php” uzantısıyla biter. PHP sunucuda komut dosyası, JavaScript de ise komutlar istemci tarayıcı sayesinde yorumlanır. Hem PHP hem de JavaScript HTML sayfalarına eklenebilir.
PHP dosyaları metin, HTML, CSS, JavaScript ve PHP kodu içerebilir. PHP şifreleri kabul etmek, kullanıcıların kimliklerini doğrulamak ve forum yazılarını ve misafir kitaplarını yönetmek gibi genel web sitesi görevlerini yerine getirir. PHP Microsoft’un ASP gibi rakiplerine yaygın olarak kullanılan, ücretsiz ve verimli bir alternatiftir.
Bu PHP dosyalarını çalıştırmak için kullanacağımız sunucumuzun adı Wampserver. Wampserver nedir ne değildir inceleyelim…
Wampserver; Windows işletim sistemine yüklenen birçok açık kaynak kodların arasındaki bazı açık kaynak koduna dayanan sunucu yazılımıdır. WAMP yığını, geliştiricilere bir Web sunucusunun dört temel unsurunu sağlar: bir işletim sistemi, veri tabanı, Web sunucusu ve Web komut dosyası yazılımı.
WampServer, WordPress genellikle Windows Sunucularına yüklenmediğinden, WAMP, kişisel bilgisayarlarına WordPress kurmanın bir yöntemi olarak geliştiriciler arasında popüler hale gelmiştir.
Web uygulamalarını sezgisel olarak geliştirmek için ihtiyacınız olan her şeyi otomatik olarak yükler. WAMP, Windows, Apache, MySQL ve PHP’nin kısaltmasıdır. WAMP’u kurmak, işletim sisteminize Apache, MySQL ve PHP’yi yükleyen bir yazılım yığınıdır (WAMP durumunda Windows). Bunları ayrı ayrı kurabilmenize rağmen, genellikle birlikte gelirler. WAMP, web sitenizde çalışmak için çevrimiçi olarak barındırılmasına gerek kalmadan güvenli bir alan olarak kullanılır.
Windows işletim sistemine uygun olan sunucu yazılımına, adından da anlaşılacağı üzere WAMP denir. Bu mantıkla ilerlersek Mac için MAMP, Linux işletim sistemine göre de LAMP denildiğini tahmin etmek zor değildir.
Örnek olarak WAMP kelimesinin harflerini açarak ne anlama geldiğine birlikte bakalım;
WAMP kelimesinin anlamı harflerin açılmasıyla da daha belirgin oluyor;
W – işletim sisteminin Windows olduğunu gösterir.
A – Sunucu yazılımının Apache olduğunu gösterir.
M -Veri tabanı sisteminin MySQL olduğunu gösterir.
P – kodlama dilinin PHP olduğunu gösterir.
WampServer PHP kodlama dili ile web sayfasını web sunucu da bizlere göstermek amacıyla kullanılır. HTML, JS, CSS gibi dillerin yanı sıra PHP de kullanılan kodlarda Türkçe dil desteği bulunmakta ve otomatik olarak düzeltilmektedir. Sayfanıza/dosyanıza eklenti yüklemek bu dil ile artık daha basit. Diğer işletim sistemleri için WAMP veya yazılım paketleri kullanıyor olsanız da, zaman kazanmanın harika bir yoludur. Bir siteye dosya yüklemeniz gerekmeyecek ve güvenli ve kaygısız bir ortamda nasıl geliştirileceğini öğrenebileceksiniz.
WampServer’ı bilgisayarınıza indirmek çok kolaydır. İndirilenlerden Wamp klasöründe “www” isimli klasöre PHP dili ile yapılan siteyi koyduğumuz zaman “http://localhost” adresinden ulaşabiliriz.
Php’nin büyük veritabanlarını işlemek için dinamik web siteleri oluşturmak için öğrenmenizi tavsiye ederim.
Yorumlanmış bir dil programı tercüman programı tarafından dolaylı olarak yürütüldüğü bir programdır. Bu, makine koduna dönüştürülen ve daha sonra ana bilgisayar CPU’su tarafından doğrudan çalıştırılan derlenmiş bir dille karşılaştırılabilir.