Bulut Hosting ve VPS Hosting Arasındaki Fark Nedir?

Cloud Hosting vs VPS Hosting arasındaki teknolojik farkın yanlış anlaşılması, web hosting endüstrisinde oldukça popüler bir durum haline gelmiştir.

 

İnsanların çoğu ikisi arasındaki temel farkı yanlış anlama eğilimindedir. Bu durum iki web barındırma teknolojisinin ayırt edici faktörleri hakkında farkındalığın bulunmamasından kaynaklanmaktadır.

 

Sanallaştırma ve uzak işlemlerin ortaya çıkmasıyla, kurulan projelerin çoğunda önemli bir artış ve hatta web sitelerine ev sahipliği yapmak için benzer çözümler öneren başlangıçlar bile var.

 

Artık fiziksel bir mimariye (işlemcinin, RAM ve depolamanın belirli özelliklerine sahip bir CPU’ya), bir işletim sistemine, bu donanımın üstüne ve sonra belirli bir web uygulamasına (WordPress, Magento, Drupal, Joomla gibi) sahip olmaları gerekmiyor. ve birçok başka web sitesinde hangi web sitesinin barındırılacağı vs.

 

Öncelikle bulut ve sanallaştırmanın ne olduğu hakkında bir süre temel konulara geçelim. Basit bir deyişle, bulut ve sanallaştırma, donanımı, işletim sistemini ve bu donanım üzerinde çalışan uygulamayı birbirinden ayıran bir şeydir.

 

Temel kavram her iki teknolojide de aynı kalır. Ancak, güvenilirlik, esneklik ve kullanılabilirlik ikisi arasında bazı önemli ayırıcı göstergeler olmuştur.

 

VPS Hosting Nedir?

 

VPS bazen “Özel Bulut” olarak da bilinen Hosting türüdür. Sanallaştırma mekanizması kullanılarak hazırlanmış sunuculara dayanır.

 

Mimari, aynı sanal makinede birden fazla ayrı ayrı yuvaya sahip bir mimaridir. Her yuva özel kaynaklara atanabilir. Bununla birlikte, teknoloji genellikle zaman paylaşımlı veya kaynak paylaşımlı bir fenomen üzerinde çalışır.

 

VPS barındırma endüstrisinin bir sonraki seviyeye ulaşmasını engelleyen en büyük dezavantajlardan biri, herhangi bir çökme senaryosunda belirli bir alanın veya kaynağın düşmesine neden olabilecek güvenlik açığıdır ve söz konusu alandaki uygulama veya web sitesi fazlalık olmadan kullanılamaz sorun giderilinceye kadar çevrimiçi kullanılabilirlik.

 

Bununla birlikte, farklı yuvalardaki uygulamaların geri kalanı hizmette herhangi bir kesinti olmadan çalışacak ve çalışacaktır.

 

Ancak, istisnai durumlarda, rastgele bir günde beklenmedik şekilde aşırı trafik veya DDoS (Dağıtılmış Hizmet Reddi) saldırısı gibi belirli bir alana çarpmak gibi büyük bir sorunun, makinenin tamamına ve sonraki uygulamalara neden olmasına neden olabilir. Tüm kaynaklar aynı makineye ait olduğundan, aşağı gidin.

 

Ancak, VPS hosting bazı avantajlı noktalara sahip olduğu için özel ve paylaşımlı barındırma çözümleri arasında marjı daha da arttırıyor.

VPS Hosting’in Faydaları

 

VPS hosting toplam ve tam bir özgürlük sunar. Sunucunuzu istediğiniz gibi yönetmekte özgürsünüz, her şeye erişebiliyorsunuz ve ihtiyacınız olan tüm yazılımları yükleyebiliyorsunuz.

VPS’de Hosting çok verimlidir. Paylaşılan barındırmadan farklı olarak, VPS trafiğe veya izleyicilere bağlı değildir. Kendi kaynaklarınız var ve diğer sunuculardan ayrıldınız.

VPS’de Hosting güvenlidir. Sunucudaki haklarından bağımsız olarak tüm dosyalarınız özeldir ve diğer istemciler için erişilemez.

 

Bulut Hosting Nedir?

 

Bulut Hosting, şu anda mevcut olan en iyi web sitesi (veya uygulama) barındırma çözümüdür. Teknoloji çok kısa sürede çok büyük miktarda kabul görmüştür.

 

Bulutta barındırılan web sitelerine her zaman, her yerden erişilebilir. Bu, her web sitesi için barındırma kaynaklarının kümedeki her bulut sunucusunda çoğaltıldığı anlamına gelir. Örneğin, bir bulut sunucusunda zaten maksimum trafik varsa, belirli bir sitenin sorgusunu kümedeki boş bulut sunucusuna otomatik olarak yönlendirir.

 

Başka bir deyişle, bulut, aynı anda birçok farklı sunucuda dosya depolama, SSH, FTP, SFTP ve e-posta hizmetleri (örneğin SMTP için) gibi web barındırma hizmetlerini çalıştırır.

 

Kümedeki bulut sunucularına eşit kaynakların eşzamanlı olarak tahsis edilmesi büyük bir güvenilirlik sağlar. Örneğin, makinelerden biri arızalanırsa, tüm barındırma hizmetinde arıza veya bozulmaya neden olmaz.

 

Bulut Hosting’in Yararları

 

Bulut barındırma nispeten güvenilirdir çünkü web siteniz birden fazla fiziksel ağdan yararlanan sanal bir bölümde barındırılır. Sunuculardan biri çevrimdışı olduğunda, kaynak seviyesini buluta indirgeyecek, ancak web sitenize eklenmeyecektir. Erişilemezlik veya başka bir şey yok.

Bulut barındırma, tesislerine erişmek veya hizmetlerine müdahale etmek isteyen üçüncü taraflardan korunan birçok fiziksel sunucu tarafından güvence altına alınmıştır.

Bulut barındırma genişletilebilir, esnek ve ölçeklenebilirdir. Tek bir sunucu ile aynı kısıtlamalara sahip değil. Kaynaklar isteklerinize göre ve gerçek zamanlı olarak temin edilebilir.

Cloud hosting ekonomiktir çünkü yalnızca kullandıklarınızı ödersiniz.

 

Bulut Hosting mi? VPS Hosting mi?

 

VPS hosting, genellikle her müşteriye belirli bir miktarda bilgi işlem kaynağı tahsis ettiği için daha az etkilidir. Bu nedenle, eğer gereksinim artarsa, sistem ilave girişi kaldıramazdı. Sadece çökecek. Sunucu arızalanırsa durum böyle olur.

 

Öte yandan Cloud hosting, artışı farklı şekilde ele alıyor. Bulut ortamı altında, web sitesi birleşik bilgi işlem kaynakları havuzunda barındırılmaktadır. Bu basitçe, bir sunucu optimum seviyeye ulaşıyorsa, ikinci bir sunucunun çalışmaya hazır olduğu anlamına gelir. Benzer şekilde, bir sunucu başarısız olursa, diğer sunucular gelen trafiği sunmaya devam edeceğinden web sitesi hala çalışır durumda olacaktır.

 

Güvenilirlik ve güçlü işlevsellik istiyorsanız, Cloud hosting mükemmel bir seçimdir. Son fiyat Amazon’dan bulut altyapısında düşüşler ve benzerleri piyasanın büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Dahası, bulut barındırma hizmetinin de uygun fiyatlı olduğunu gösteriyor.